Φτιάξτε και εσείς ντολμαδάκια - Η προετοιμασία των αμπελόφυλλων, για όλο το χρόνο




Εάν είστε από τους τυχερούς που τυγχάνει να έχουν το δικό τους αμπέλι, τότε μπορείτε να μαζέψετε κατά την περίοδο της άνοιξης - αρχές καλοκαιριού και να τα ετοιμάσετε για χρήση σε ντολμαδάκια, όχι μόνο τώρα αλλά και όλο το χρόνο. Ας δούμε πως.
  1. Στο στάδιο της συλλογής, είναι ύψιστης σημασίας να μαζέψουμε φύλλα τρυφερά και υγιή, που δεν είναι σκληρά, αλλά λεπτά και μαλακά. Αυτό διότι, τα φύλλα που έχουν σκληρύνει όταν θα τα χρησιμοποιήσετε δεν θα βράζουν και θα χαλάσουν την υφή στα ντολμαδάκια. Αντίθεα τα μαλακά και τρυφερά φύλλα θα βράσουν εύκολα, χωρίς να μας δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα.
  2. Πλένουμε καλά τα φύλλα και αφαιρούμε τα κοτσάνια - μίσχο τους από την άκρη. 
  3. Τα ζεματίζουμε  Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Παίρνουμε μερικά μερικά τα φύλλα, στοιβαγμένα, και τα ρίχνουμε στο νερό. Τα αφήνουμε μέσα ακριβώς δύο λεπτά. Το χρώμα τους θα αλλάξει και από ζωηρό πράσινο θα γίνει ένα λιγάκι πιο μουντό λαχανί. Τα βγάζουμε και τα στοιβάζουμε όμορφα μέσα σε ένα σουρωτήρι, για να φύγει το πολύ νερό. 
  4. Τα τυλίγουμε προσεχτικά με μεμβράνη.
  5. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε σύντομα, τα βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας. Διαφορετικά, αν πρόκειται να τα αξιοποιήσουμε μετά από διάστημα μεγαλύτρερο της μίας εβδομάδας, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη.







0 σχόλια :