Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

 Η νεραντζιά είναι ένα δέντρο που απαντάται σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας. Ο καρπός της, το νεράντζι, ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και αν και δεν τρώγεται νωπός, χρησιμοποιείται ευρέως στην ποτοποιία και -που αλλού;- στη ζαχαροπλαστική, καθώς διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα του. Ας δούμε πως θα φτιάξουμε ένα υπέροχο γλυκό νεραντζάκι.

Υλικά για 1 κιλό νεράντζια
  1. 1 κιλό νεράντζια
  2. 1,5 με 2 κιλά ζάχαρη
  3. Γλυκόζη ή χυμό λεμόνι
  4. Οδοντογλυφίδες

 Όλα ξεκινούν από τη συλλογή των νεραντζιών. Τα νεράντζια που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι "φρέσκα", με σκληρή φλούδα χωρίς να δείχνουν ταλαιπωρημένα και μαραμένα. Παίρνουμε τα νεράντζια και αφού τα πλύνομε καλά με χλιαρό νερό, τα περνάμε ένα ένα από την ψιλή πλευρά του τρίφτη, ούτω ώστε να αφαιρέσουμε το πορτοκαλί λεπτό στρώμα που τα περιβάλλει. Το στάδιο αυτό χρειάζεται υπομονή και προσοχή, για ένα ομοιόμορφο και καλό αποτέλεσμα. Αφού ολοκληρώσουμε το ξύσιμο της φλούδας, αφαιρούμε τις φλούδες σε όμορφα κομμάτια.
    Για να κόψουμε σε κομμάτια, χαράσσουμε αρχικά σε 4 κομμάτια (σχήμα σταυρού) και με προσοχή, προσπαθούμε να "ξεκολλήσουμε" την φλούδα από την εσωτερική σάρκα. Το πρώτο κομμάτι θα είναι και το δυσκολότερο, αλλά τα υπόλοιπα θα τα ξεχωρίζετε με περισσότερη ευκολία. Προσοχή μη διαλύσετε την φλούδα σε αυτό το στάδιο. Να σημειώσω, πως ανάλογα με τα γούστα και το μέγεθος του νεραντζιού, μπορείτε να το χωρίσετε αναλόγως και σε 6 κομμάτια. 
    Σε αυτή τη φάση είμαστε έτοιμοι για το ξεπίκρισμα. Τοποθετούμε τα κομμάτια της φλούδας μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε για  10 ώρες. Έπειτα, αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές. 
     Σειρά έχει το τύλιγμα. Τυλίγουμε τις φλούδες σφιχτά (χωρίς να τις διαλύσουμε) σε ρολάκια και τις σταθεροποιούμε με μία οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε σε μία μεγάλη ευρύχωρη κατσαρόλα τις φλούδες με αρκετό νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Χύνουμε το νερό αυτό στη συνέχεια, και προσθέτουμε εκ νέου,βραστό νερό και όχι κρύο (διαφορετικά θα σκληρύνουν) και βράζουμε σε χαμηλότερη φωτιά για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε το τελευταίο βήμα άλλη μία φορά.
Μετά από αυτή τη διαδικασία,  τα νεράντζια θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακά (χωρίς να έχουν λιώσει) και χωρίς ίχνος πίκρας. Αν δεν είναι έτσι, μπορείτε να τα βράσετε λίγο παραπάνω. 
   
Για το σιρόπι, θα ακολουθήσουμε μία εύκολη εκδοχή. Στρώνετε μια λεπτή στρώση ζάχαρης στον πάτο της κατσαρόλας και πάνω βάζετε μια στρώση από νεράντζια, αφού τους αφαιρέσετε την οδοντογλυφίδα. Επαναλαμβάνετε στρώση  ζάχαρης - στρώση νεραντζιού  μέχρι να εξαντληθούν τα νεράντζια. Η ζάχαρη στο τέλος θα πρέπει να καλύπτει τα νεράντζια από πάνω -και γι αυτό αναφέρω ότι ίσως χρειαστεί από 1,5 έως 2 κιλά αναλόγως-. Λίγη παραπάνω ζάχαρη θα μας δώσει παραπάνω σιρόπι και έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσει για να καλύψει το γλυκό μας στο βάζο. Αφήνουμε την κατσαρόλα με το γλυκό 2-3 ώρες για να βγάλουν τα νεράντζια το νερό τους. Με τον νερό αυτό θα δέσουμε το σιρόπι.
Βάζουμε  την κατσαρόλα σε μέτρια  φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει σιγά σιγά. Για δοκιμή, στάζουμε μία σταγόνα σιρόπι πάνω σε ένα πιατέλο. Αν αυτό μένει κόμπος τότε αμέσως αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε 5 κουταλιές γλυκόζη ή 2 κουταλιές χυμό λεμόνι, για να αποφύγουμε το ζαχάρωμα. Είμαστε  ΈΤΟΙΜΟΙ να βάλουμε το γλυκό μας στα βάζα μας και να το απολαύσουμε! 
  

Συνοπτικά λοιπόν: 
  1. Ξύνουμε το φλοιό του νεραντζιού.
  2. Αφαιρούμε την φλούδα, αφού την κόψουμε σε κομμάτια.
  3. Ξεπικρίζουμε υπομονετικά το γλυκό σε κρύο νερό, το οποίο αλλάζουμε 3 φορές.
  4. Ξεπικρίζουμε το γλυκό στην κατσαρόλα τρεις φορές. 
  5. Στρώνουμε το γλυκό με στρώσεις ζάχαρη εναλλάξ και αφήνουμε να σταθεί.
  6. Δένουμε το σιρόπι, αφήνουμε μερικές ώρες και ξαναδένουμε.
Μπορεί να φαίνεται δύσκολη η διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος, υπομονή και μεράκι για να φτιάξετε ένα υπέροχο, χρυσοπορτοκαλί γλυκό νεραντζάκι.




Γλυκό του κουταλιού νεράντζι



Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι








Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι

0 σχόλια :